Natalie Dalmeyer Living Aligned
Ik ben Natalie, founder van Living Aligned Voor mij is Living Aligned een manier van leven. Denken doen en voelen op één lijn.

Ik kwam in een toonaangevend schoenenblad een artikel tegen, waarin beweerd werd dat het lopen op hakken; afvallen stimuleert. Ik heb dit artikel tenenkrommend gelezen. Gelukkig had ik mijn Barefoot shoes met veel teenruimte aan.

Leuk inkoppertje, val je af door op hakken te lopen? Nieuwsgierig lees ik verder. “Rechte rug!”, hoor ik ze zeggen. “Het evenwicht zoeken is goed is voor de buikspieren en dat is weer goed is voor een versnelde hartslag.” Wat een verhaal! Ik kon het niet nalaten iets te schrijven, met de hoop wat ledematen en bekkenbodems te redden.

Het lopen op hakken is namelijk voor niemand goed! De portemonnees van designers, verkopers en schoenmakers daargelaten. Het op hakken lopen, heeft tot gevolg dat het bekken zich onnatuurlijk positioneert. De aantrekkelijke billenlift; waar het artikel het over heeft en het spannen van benen en kuiten (en dan dacht ik altijd maar, dat kuiten ook bij de benen hoorden…) krijg je er gratis bij. Er wordt hier hard gewerkt aan klantenbinding, het gevolg is namelijk dat je lichaam uiteindelijk zo gewend is aan dat aantrekkelijke hakje dat spieren niet meer hun natuurlijke lengte hebben en chronisch verkort zijn geraakt. Het bekken blijft daardoor chronisch gekanteld wat verregaande gevolgen heeft voor het rechte ruggetje waar de schrijfster het over heeft. Om het maar niet te hebben over  alle organen in het bekken. Zo zijn verstoorde menstruatie, bekkenbodemproblemen en verkorte psoas zijn nog maar het topje van de ijsberg. Die buikspiertraining waar het overging, vindt dus gewoon niet plaats, dat kan namelijk niet met een gekanteld bekken.

Door dat kekke hakje en strakke lijn van je assepoestermuiltje komt er veel druk op de tenen en krijgen de voeten bulten in een ultieme poging van het lichaam om zich te beschermen. Je had sowieso al geen afwikkeling meer van de voet, want met hakken loop je op andere wijze dan zonder. Bij afwikkeling daal je op de hiel, rol je de voet af en is je grote teen hetgeen waar je als laatste overheen rolt en mee afzet. Deze hele beweging blijft achterwege en daardoor werken de spieren in de voet niet meer optimaal. Andere spieren uit het onderbeen nemen de taak over en krijgen het hard te verduren in een poging om jou voort te bewegen met je hakje.

Blijf lezen; want we komen nu bij het afvallen. Er wordt aangeraden een hak van 7,5 cm regelen/te kopen (kan ook online). Ik hoop dat de bijgeleverde afbeelding een kleine illustratie bied van hetgeen ik hierboven duidelijk probeer te maken. Het grappige is dat de lengte van een spier bepalend is voor de mate van energie verbranding. Maar zoals hierboven al te lezen was en wat de schrijfster zelf ook al constateerde: “De beenspieren zijn lekker strak!” Kort dus!!!

Herken je de bulten, korte kuiten, hamstrings, verwrongen voet, gebrek aan buikspieren? Kom gerust eens langs voor een les, geef ik ook nog gratis tips met betrekking tot schoenen! En als je lopend op je platte schoen komt val je nog af ook!

Chat met Natalie
👋 Fijn dat je er bent, ik ben Natalie.
Wat kan ik voor je doen?