Natalie Dalmeyer Living Aligned
Ik ben Natalie, founder van Living Aligned Voor mij is Living Aligned een manier van leven. Denken doen en voelen op één lijn.

In de yoga kenmerken de houdingen zich door het te bewegen lichaamsdeel en de verbindingen door middel van draaiingen, staande houdingen, balans houdingen, omgekeerde houdingen, voorover- of achterover-buigingen (ook wel thema’s geheten – er zijn ook nog andere thema’s).

Achterover-buigingen (back-bends) vind ik heerlijk vanwege hun intensiteit, het gevoel van stromen en het mijzelf uitdagen met respect voor mijn grenzen. Back-bends vallen onder de categorie heart-openers. Je creëert ruimte in de borst. Bij de schouders en borst gaat de druk van hart en longen af, hierdoor kan de adem ook vrijer stromen. Waar het stroomt voelt het goed. Dat merk ik altijd aan de leerlingen na afloop van een back-bend klas. Opgewekt – letterlijk en figuurlijk – en energiek verlaten zij de oefenruimte.

Stress en meer

Wanneer we gespannen of bang zijn trekken we schouders hoog op waardoor we de hart- en adem-streek in elkaar drukken. Wanneer we gestrest zijn is ons lichaam bezig met overleven. We maken dan adrenaline en cortisol aan. In dit stadium raken deze hormonen geactiveerd. Stress is een korte termijn overlevingsmechanisme. Maar wat op de korte termijn effectief is, wordt op de lange duur destructief. Aanhoudende stress zorgt ervoor dat je voortdurend aan het overleven bent, organen en mechanismen die hier geen bijdrage aan leveren worden als ‘t ware uitgeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan de spijsvertering, deze wordt onderbroken. Dit is de werking van cortisol. Cortisol zorgt voor de toename van glucose in het bloed, de bloedsuikerspiegel stijgt en insuline brengt de bloedsuiker naar de lichaamscellen die deze materie omzetten in energie voor de overlevingsstrijd. Bij een glucose overschot, wanneer je niet vecht of vlucht maar de strijd zich in je hoofd afspeelt, wordt de bloedsuiker opgeslagen in je vetcellen. Teveel aan cortisol is zodoende dik makend. Verder wordt het immuun systeem onderdrukt, het vermogen van het lichaam om zich te beschermen tegen ontstekingen, tumoren, bacteriën en virussen vermindert drastisch.

De gespannen houding van rug en schouders heeft ook effect op de flow van en naar de hersenen, toevoer van zuurstof vermindert en ook de zenuwflow is laag. Zuurstof is één van de onmisbare ingrediënten, sowieso om te leven, maar ook voor de aanmaak van neurotransmitters. Deze transmitters zijn op hun beurt weer belangrijk bij de aanmaak van hormonen in juiste proporties.

Het mooie van mens-zijn is, dat wij met gedachten emoties opwekken, zowel positief als negatief. Een gevoel van vrijheid, schoonheid of liefde kan een verruimend gevoel geven. Ken je die zucht van verlichting wanneer iets je echt positief heeft geraakt? Hoe waanzinnig is het dat met één gedachte je zoveel in werking kunt zetten? Door het doen van bijvoorbeeld yoga stimuleer je de aanmaak van hormonen die je een fijn gevoel geven (endorfine, dopamine etc.), welke jou op prettige gedachten brengen en die weer goed zijn voor je immuunsysteem. Op een subtiel niveau noemen we de hartstreek ons hart chakra. Vanuit de yoga filosofie heet dit gebied het Anahata Chakra. Vertaald vanuit Sanskriet; dat wat nimmer stopt met kloppen. Zelfs in onze westerse wereld snappen we dat liefde bij het hartcentrum hoort en beelden we het af met een hartje. Met de back-bends sla je dus, volslagen geweldloos 😉 een hoop vliegen in één klap!

Wil jij leren hoe jij je natuurlijk anti stress mechanisme activeert? Kom dan naar een TRE™ workshop!

Chat met Natalie
👋 Fijn dat je er bent, ik ben Natalie.
Wat kan ik voor je doen?