Natalie Dalmeyer Living Aligned
Ik ben Natalie, founder van Living Aligned Voor mij is Living Aligned een manier van leven. Denken doen en voelen op één lijn.

Tijdens mijn verblijf in Spanje geniet ik van buiten zijn in de natuur. Liggen in het gras onder de grote walnotenboom of op de grond zitten werken op de oude koele terrasstenen. Er is altijd wel weer een plant of bloem te ontdekken die je gezondheid en welzijn kan ondersteunen.

Vandaag viel mijn oog op de laurier in de finca (moestuin) (Laurus nobilis). De bladen zijn zo’n 5 cm lang. Het heeft een houtachtige en licht prikkelende geur en wordt in tal van keukens als smaakversterker gebruikt door het mee te koken in stoofpotten en soepen en verwerkt in (laurier)drop.

Laurierblad heeft ook een gunstige en krachtige uitwerking op onze gezondheid en welzijn als we het verbranden of de essentiële olie gebruiken in bijvoorbeeld aromatherapie. Laurierblad heeft het potentieel om aandoeningen zoals angst, depressie, ademhalingsproblemen, slapeloosheid, vermoeidheid, misselijkheid en maagproblemen te behandelen.

Aromatherapie is een behandeling die de zintuigen van geur, aanraking of een combinatie van beide omvat. Wanneer een laurierblad wordt verbrand, komt er een chemische stof vrij genaamd linalool, die ook voorkomt in andere planten zoals lavendel en munt. Deze planten worden al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gebruikt als middel tegen angst en depressie. Linalool blijkt een stof te zijn die de serotonine receptoren beïnvloedt. Serotonine heeft onder andere invloed op je gemoedstoestand, maar ook op je eetlust en de verwerking van pijnprikkels.

Laurierblaadjes bevatten ook eugenol, dat vrijkomt bij verbranding terwijl het blad rook afgeeft. Eugenol is met name gunstig bij het verlichten van gewrichts- en artritische pijn. Zijn ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen zijn nuttig bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, die vaak ontstaan door chronische stress.

De onderstaande methoden geven je een idee hoe je het zou kunnen gebruiken. Raadpleeg altijd eerst een arts bij zowel zwangerschap als gezondheidskwesties.

  • Angstverlichting: Het verbranden van laurierbladeren heeft een kalmerend effect om angst en vermoeidheid te verlichten. Steek een paar gedroogde laurierblaadjes aan in een schaal en laat de rook gedurende 10 tot 15 minuten verspreiden in je nabijheid. Dit zou je zorgen moeten verminderen en je een rustiger gevoel moeten geven.
  • Rust en pijnverlichting: Om het genezingsproces te bevorderen, gebruik je laurierbladolie-extract om gewrichten te masseren nadat je de rook van verbrande laurierbladeren hebt ingeademd.
  • Kun je niet tegen rook? Er is nog steeds een alternatieve manier waarop je het gezondheidsvoordeel van laurierblaadjes kunt ervaren bij hoest en verstopping. In plaats van de bladeren direct te verbranden, inhaleer je de stoom die behandeld is met laurierblad. Je kunt zowel verse als gedroogde bladeren hiervoor gebruiken.

Laurier heeft ook een positieve uitwerking op maagproblemen, diabetes, acne, schimmels en zelfs op schoonheidsaspecten zoals mooi haar.

Heb jij laurier in jouw keukenkastje? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Chat met Natalie
👋 Fijn dat je er bent, ik ben Natalie.
Wat kan ik voor je doen?