Mediteren is inmiddels net als YOGA een onderdeel aan het worden van onze lifestyle. Maar hoe komt het nou dat je er rustig van wordt?
Jon Kabat Zin heeft ongetwijfeld met zijn westerse vertaling, Mindfulness, meditatie op de kaart gezet. Mindfulness is een brand geworden die vergoed wordt door zorgverzekeringen en hip is. Laten we even intunen op wat er in dat hippe brein van ons gebeurt.
Amygdala
Wanneer we langere tijd te maken hebben gehad met stress veranderd ons brein. De amygdala is een orgaantje, onderdeel uitmakend van het limbische gedeelte, dat onze omgeving voortdurend scant om te zien of we veilig zijn. Bij een staat van alertheid die langer dan drie weken duurt gaat de amygdala zijn uitlopers vergroten om zo meer controle te hebben. Misschien heb je dit wel eens meegemaakt dat je snel schrikachtig was of een beetje paranoïde. Als gevolg van de toename van de amygdala krimpt de prefrontale cortex, het gedeelte van ons brein waarmee we onder andere relativeren. Onze primitieve primaire reacties gaan u de bovenhand krijgen. Flintstone in the house!
Vergrootte hippocampus
De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het kunnen onthouden van informatie en het leren van nieuwe dingen. Daarnaast remt de hippocampus de afgifte van stresshormonen en speelt deze een rol bij het reageren op situaties en hoe we daarmee om gaan. Na aanhoudende stress beschadigd de hippocampus en wordt de manier waarop we op situaties reageren ongeremder, het welbekende korte lontje.
Door meditatie echter kan de hippocampus weer vergroten! Dit heeft een gunstig effect op de concentratie, geheugen en het voelen van positieve emoties. Dit maakt alle examendruk voor scholieren vaak zo lastig, door de stress kun je niet concentreren en onthouden!
Bewezen is dat door dagelijks veertig minuten te mediteren de cortex (nieuwste gedeelte van het brein) van met name de voorhoofdsgebieden, waaronder de prefrontale cortex, met 20 procent in dikte toeneemt. De voorste hersengebieden gebieden zijn van belang bij zelfcontrole en stellen ons in staat om aandachtig te zijn, met gevoelens om te gaan en het verwerken van sensorische input, oftewel prikkels.
No worries, de verdikking van de prefrontale cortex gebeurt intern.
Het oorspronkelijke doel van alle YOGA houdingen (āsanas) die we leren zijn gericht op het pijnvrij langer kunnen zitten in meditatie. Na slechts twintig minuten stilzitten komt er balans in ons zenuwstelsel, niet gigantisch veel, maar alle kleine beetjes helpen. Een wandeling is immers opgebouwd uit vele stappen.